Cappelens Forslag

Bernt Ankersgt. 4, 0183 Oslo, Norway
Opening hours: mon.- fri. 11-17, Saturday: 12-15

CAPPELENS FORSLAG SNAKKER UT OM OMSTRIDT SYKDOM

Andreas Cappelen

Hvor går den hen, tiden?

Det virker som om det var i forfjor sommer eller noe at Forslaget åpnet dørene for første gang, etter at to gamle venner med et felles etternavn fikk innskytelsen om å starte en bokhandel uten å vite noe om handel. Så gikk dagene og nå er vi her. Men det var ikke i forfjor, det var den samme sommeren bomben gikk av i regjeringskvartalet. Synes du det er lenge siden?

Forslaget har vært på en lang reise i mellomtiden. I overført betydning men også helt bokstavelig. Det har skjedd veldig mye og nesten ingenting i det gamle lokalet. Sånn er virkeligheten for mange små og uavhengige foretak. Det oppsummeres best i dokumentaren The Booksellers fra 2019, som “the roller coaster ride between tedium and great bits of commerce and discoveries”. Vi kjenner oss igjen. Men vi har kost oss, mye av tiden. Lest i bøker, lett etter bøker, funnet bøker, kjøpt og solgt og fått og gitt vekk bøker, blitt omtalt i bøker, til og med gitt ut bøker. Og plutselig var Forslaget kommet i tenårene, en liten, uventet seier i seg selv, og to gamle venner var blitt vesentlig eldre og erkjenner det (nok en liten seier, om man vil).

Det høres kanskje stillferdig og støvete ut, men innimellom der har det skjedd ekstraordinære ting, ting som er verdt å mimre om, innenfor døra her, og, innimellom, i verden utenfor. Det gode skip CF har sprunget lekk ved et par anledninger, i hardt vær, og det har vært såpass at det var klokest å holde seg på dekk i tilfelle det beste var å hoppe på sjøen. Men når ting har spisset seg til på den måten har Forslaget oppigjennom lagt en viss ukuelighet for dagen. Brukt minimale ressurser til maksimal effekt, uten å selge noe som ikke kan fås tilbake. Det er vi stolte av. Forslaget er en gasellebedrift, hvis du måler etter andre ting enn omsetning. Og så har vi hatt god hjelp og støtte fra kundene våre, som ser verden litt sånn som vi gjør. Uten dem måtte man ha dykket etter denne sjappa forlengst. En av disse tingene som skjedde, som løste ut voldsom aktivitet og så langvarig stillstand, er det som muligens vil ta knekken på sjappa til slutt. Vi snakker selvsagt om pandemien. Forslaget møtte den på sitt sedvanlige, fregnete vis, slik vi har hatt for vane å møte motstand: Innledende magisk tenkning, på med drakta, kall inn teamet, legg problemet i bakken. Det gikk fint det, i første omgang. The Guardian lagde til og med en liten dokumentar om måten vi håndterte det på. Og alle på huset overlevde uten å jobbe ekstra hardt for det. Kan ikke si vi har merka stort til mikrochip’en i vaksinen engang. Får håpe Illuminati lykkes bedre med 5G-nettet.

Etterpå gikk det trått. Lenge. Folk var blitt skuddredde og ville bare være hjemme med nyinnkjøpt projektor og surdeig. Leit for foretak med sånne marginer som våre. Men akkurat da vi gjorde oss klare til å ta forretningsmodellen vår med bak skuret og avlive den så begynte det å tø opp, gitt! 2024 er det første året siden den tiden hvor vi kan se at det begynner å gå rundt igjen. Turistene er tilbake. Nye studenter i byen. Gamle kunder svinger forbi. Folk myser mot sola. Leser i parken. Good times!

Og så er det at brevet kommer dumpende inn gjennom dørsprekken. Brevet som sier at Cappelens Forslag har lang-Covid. I tiden under og etter pandemien kom det ingen penger inn. Ikke så rart når man er pålagt å være stengt i månedsvis. Men husleien ble det ikke satt noen begrensinger på. Den samlet seg opp, og alt vi kunne gjøre var å be om henstand, for Cappelens Forslag fikk ingen subsidier av Erna vi kunne gjøre opp for oss med. Lurt på hvorfor. Nå er vi der at vi skylder over en kvart million til utleier. Det er verdt å nevne at nesten halvparten av beløpet er renter og utenomrettslige omkostninger og… omkostningsrenter. Tygg på den.

Utleier er nå ute og shopper dørkroker. Og finner vi ikke på noe nå så kan vi ikke hindre dem i å montere den. Vi har vært her før. Og vi har funnet på ting. Konversasjonsleksikon. Konk-O-Meteret. Bloom 2016 – 2020. Vi har gått klar av skjæret i 13 år; Live Life Or Die Tryin’!

Gir vi oss nå? Faen om vi gjør. Det er under sånne vilkår vi er best, dessverre. Once more unto the breach, dear friends; once more.

Så: Cappelens Forslag vil lansere en rekke tiltak for å overleve, om vi så må bygge flåta av saltvann. Vi rister apatien av oss før mørketiden og informerer om en rekke nye prosjekter som du kan bli med å realisere, hvis du ser noe som appellerer til deg. Kom igjen baby, gi oss litt munn til munn. Du vet du vil.

For å unngå infodumper tar vi et prosjekt om gangen. Det første presenteres i morgen, for i dag spiller The The i Oslo for første gang på 35 år.

THIS IS THE DAY

p&a

KLARA og KOSMOS i AMAZONAS, på en måte - Et nuts bokprosjekt fra Cappelens Forslag

Pil Cappelen SmithComment

Forslaget er en bokhandel som ikke klarer å la være i fuske i faget. Vi selger til enhver tid andres gode bøker, men iblant, når trykket blir tilstrekkelig høyt, gir vi etter for trangen til å lage våre egne. Det har alltid vært risikabelt. Og det har alltid gått bra. Så langt har vi sluppet to subjektive oppslagsverk i antologiformat og et kunstner-retrospektiv:

Mer om CFKL I her

Mer om CFKL II her

Mer om BLOOM 2016 — 2020 her og her

Felles for disse er at de er blitt møtt med priser for beste bok, knallsterke anmeldelser og begeistring hos publikum. BLOOM ble raskt utsolgt, og av de to bindene av Konversasjonsleksikonets opplag på 10 000 eksemplarer har vi rundt 300 stk igjen på lager.

Prosessen med å skape, finansiere og produsere disse verkene har vært preget av en entusiasme og et overskudd fra både utgiver, bidragsytere og forhåndsbestillere som sitter i hver eneste side.

Skikkelig moro har det vært.

Etter et par år i halvmørket med pandemi og flate batterier er det med ivrig begeistring og nervøse rykninger at vi presenterer en ny bok i en sjanger vi ikke har prøvd oss på før: en barnebok. Eller, sagt så mye mer elegant på forsiden av klassikeren Snorre Sel at Pil stjal det; en fabel for barn og voksne. Denne benevnelsen bærer i seg en løfte vi mener at vi kan innfri: At både den som leser og den som lytter kan ha glede av fortellingen. Alle som har sovnet av kjedsomhet eller ergret seg over lettvintheten som ofte preger barneboksjangeren forstår hva vi snakker om.

Når vi nå forbereder vår fjerde folkefinansiering for å skaffe produksjonsmidlene til boka har vi valgt å tråkke opp en ny sti. Der vi tidligere har presentert et ferdig formgitt verk, inviterer vi denne gangen støtteapparatet med på å svare på spørsmålet: Hvordan skal boka se ut?

Det er flere grunner til at vi gjør det sånn. Klara og Kosmos i Amazonas, på en måte skal være en illustrert fortelling, og vi har ikke det største overblikket over landets (og utlandets, hvorfor ikke?) beste penner i denne sjangeren.

Derfor roper vi simpelthen i skogen: Hvem skal illustrere Klara og Kosmos i Amazonas, på en måte?

Og så lytter vi til dere.

Og én ting til: Illustratørene som yrkesgruppe er under press. Kunstig intelligens har seilt opp som redningen til alle i forlagsbransjen som ikke bryr seg om bøker. Hvorfor betale fagfolk? De har viet livene sine til å opparbeide seg et høyt faglig og kunstnerisk nivå og kan la sin egen forståelse av hva det vil si å være barn eller voksen eller menneske farge arbeidet de gjør. Men en maskin gjør det praktisk talt gratis. Det blir jo høyere profitt da! Hva mer er det å snakke om?

Det er såvidt den arrige bastarden Cappelen Forslag har nok energi å ofre på det tankesettet til å spandere et fuck you. Det er meningsløst å diskutere med markedsavdelingen. Det blir, for å sitere Billy Bragg, som å snakke om poesi med skatteetaten.

Vi rusler bare videre motsatt vei, og håper like mange som før har lyst til å slå følge.

Vi vil markere vår støtte til de ekte illustratørene, de som har studielån og boliglån og innsikt og erfaring. De som gjør noe AI ikke kan - brenner for virket sitt.

Markedskreftene vil eliminere dem.

Vi vil doble arbeidsmengden deres.

Betale dem det de er verdt, ikke det vi klarer å presse dem ned til.

Derfor skal vi bygge et budsjett med rom for to illustratører istedenfor en. To helt forskjellige versjoner av den samme boka, tolket av to forskjellige kunstnere. Faen heller - tre, hvis mange nok hiver seg på! Hadde ikke det vært gøy?

For ordens skyld: Illustrasjonen av forsiden til Klara og Kosmos i Amazonas, på en måte som er gjengitt over er AI-generert. Det er ikke problematisk å leke med AI på privaten (eller, det er det, men det er en annen diskusjon). Dette bildet ble skapt ved å fore Midjourney-softwaren med informasjon fra manuset. AI til skissebruk har vi ingen problemer med, det har i dette tilfellet ikke tatt jobben fra noen.

Men den faktiske kunsten som skal brukes i boka skal komme fra menneskehånd.

Vi har ikke alle svarene ennå. Det er derfor vi er svette i håndflatene. Men hey, denne gangen utarbeider vi det i fellesskap. De som vil kan get in on the ground floor, som det heter.

Det er ikke sikkert at dette går. Men kjedelig blir det ikke.

MER INFO FØLGER!


SYNOPSIS: KLARA OG KOSMOS I AMAZONAS, PÅ EN MÅTE

Den uredde og nysgjerrige skolejenta Klara bor i en bygård i Oslo sentrum sammen med katta Kosmos og faren sin, som er, eller i hvert fall gjerne vil være, astronaut. Han bygger i hvert fall noen som ligner et romskip inne i stua. Den lille trioen er venner med naboene sine, spesielt den pensjonerte, brasilianske enkemannen Dr. Pereira på motsatt vegg.

Herr Pereira er ensom, og tar alltid godt imot Klara og Kosmos når de kommer på besøk.

Men nå har det gått flere måneder siden noen har sett ham. Klara ser etter ham, men kjøkkenvinduet hans er fullstendig overgrodd av planter. Og hvorfor klager vaktmester Steffen over dyrespor i oppgangen hans? Klara har også sett dyrespor. Men ikke fra sånne dyr som finnes her i landet.

Dette må undersøkes.

Klara forbereder seg til en ekspedisjon etter å ha oppdaget at noe definitivt er i gjære i oppgangen til Herr Pereira. Da hun oppdager en svær, pelskledd skapning som roter i skuffene på kjøkkenet til Pereira bestemmer hun seg for å følge etter den. Den eneste måten å gjøre det på er å kaste seg ut i det ukjente, gjennom en port som muligvis ikke er helt tett. Klara og katta hennes virvles dermed inn i en serie livsfarlige begivenheter i en jungel på den andre siden av jorda. Rovdyr til lands og vanns, skeptiske innfødte, uventede hjelpere og avskyelige snømenn; det er mye som må håndteres når Klara skal sikre seg at vennen hennes, den gamle mannen, har det bra.

«Klara og Kosmos i Amazonas, på en måte» er en klassisk portalfortelling om ensomhet, nysgjerrighet, mot, fellesskap, eventyr og yetier.


Klara og Kosmos i Amazonas, på en måte er skrevet av Pil Cappelen Smith, godt hjulpet av sin datter Io. Denne historien har ligget i skrivebordsskuffen i mange år. Da Io flyttet inn på Rikshospitalet med diagnosen leukemi i 2009, ble dagene fort uendelig lange. For å bøte på kjedsomheten og få tankene vekk fra Riksen fortalte Pil historier til henne, gjerne fortellinger som ble funnet opp på stedet. Klara og Kosmos var en av dem som muterte over tid og etterhvert fikk karakter av en føljetong.

Da Io ble erklært i remisjon og kreftfri i 2011 avtok skrønene, men denne ble skrevet ned.

Det er nå blitt pusset og gnikket på og er klar til å forhåpentligvis finne sitt publikum.










CAPPELENS FORSLAGS HUSLEIELOTTERI - JULE(UT)GAVE!

Pil Cappelen Smith


Jula står for døren. Minst 23 dager med stress og jag, alt for at den 24 skal bli avslappet. Det som trengs nå er en avveksling, og da kommer litt gambling rett fra reseptblokka. Med et øyeblikks forberedelse får du noe annet å glede deg til. Kanskje får du en svært eksklusiv julegave i år, til en brøkdel av det den er verdt! Eller, kanskje det er du som gir noen du liker en gave som ingen andre får denne julen? Det legger ikke vi oss opp i.

Du trenger ikke vente til jul, for dette er et ekspresslotteri: Vinneren kåres allerede mandag 12. desember.

I posen denne gangen er det som alltid en premie som er vanskelig å få tak i på annet vis: Den prisvinnende praktboka BLOOM 2016 – 2020, som allerede har vært utsolgt fra Forslaget lenge. Boka er et omfattende og påkostet retrospektiv på kunstneren Christian Bloom, produsert av Belhamel Press i samarbeid med Cappelens Forslag. Show, don´t tell sier de hele tiden, så se her:



“Men”, sier du, og det er helt berettiget, “Hvordan kan dette samleobjektet være premie i CAPPELENS FORSLAGS HUSLEIELOTTERI - JULE(UT)GAVE! hvis det er utsolgt?”

Du er kvikk i oppfattelsen, den skal du ha. Dette er hvordan:

Da boka ble lansert i november 2021 meldte graffitimiljøets egen pizzarestaurant, geniale Mad Love seg. Er du opptatt av graffiti har du visst om Christian Bloom i 20 år allerede, og Mad Love ville gjerne støtte opp om prosjektet ved å selge boka i sine lokaler i Grønlandsleiret 61. Der fantes det ett usolgt eksemplar. Helt til i dag. Da ble ikke bare boka hentet hjem til Forslaget, men monteren ble skrudd ned og er en del av premien!


Monteren har muligens en svak duft av Mad Loves pizza, men det tar vi ikke noe ekstra for.

Å få med monteren er valgfritt. Støtt opp om Forslaget, støtt opp om deg selv, og mens vi er i gang, støtt opp om Mad Love!


Om BLOOM 2016 –2020 fra juryen som kåret boka til Best of Show i årets Visuelt. Denne prisen deles bare ut omtrent hvert tredje år. (Best of Show velges ut blant gullvinnerne i Visuelt og er et hedersbevis på arbeid i særklasse):

“Endelig får en av våre ypperste satiretegnere samlet sine avisillustrasjoner mellom stive permer i et veldig påkostet format. Hver illustrasjon er gjennomført til perfeksjon og er som et kunstverk i seg selv. Den vakre fargebruken, teksturene og den spenstige streken kommer virkelig til sin rett i det store formatet. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene, og det er umulig å ikke la seg imponere over illustratørens ferdigheter og faglige styrke. De treffsikre og umiddelbart slående ideene skaper en helhet her som utgjør en bauta og et landemerke i norsk satiretegning som vil stå i historiebøkene. Her var det ingen tvil når juryen skulle dele ut gullet, for her har vi en bok utelukkende bestående av gullkorn, og så får vi attpåtil skissearbeider og innblikk i prosessen på toppen av det hele. Vi har nesten ikke ord!”

Lodd kjøper du her, til 40kr stykket.

Og det takker vi deg for. Håper du vinner, englefjes! Og god jul, uansett.

the RENT RAFFLE: ALLEN GINSBERG - PHOTOGRAPHS. 1st ed. hardcover signed by Ginsberg with double-page buddha drawing!

Pil Cappelen Smith

We don’t do skimpflation at Cappelens Forslag. But we’s gots to make the rent! With Oslo’s open drug market/crisis psychiatry reservation placed outside our door by the city council, thus halting traffic in our street (well, the kind of traffic we survive on), there’s only one thing for it: Make a lottery out of the crown jewels!

We’ve done it before. It’s actually good fun, though we miss the fantastic prizes we offer. This time it’s another signed Ginsberg. Last time we raffled off a signed copy of Howl. This is, if possible, even more exclusive: A coffee table monster hardcover binding of Photographs, in which Ginsberg has written a dedication to the preeminent Norwegian Beat translator, Olav Angell, AND he’s drawn a giant, kind of pissed off buddha figure over the two title pages.

This book can be yours for the low, low price of 50 Nkr! Unbelievable.

Buy your tickets HERE


Proceeds from this lottery goes towards keeping our doors open in the face of inflation, roadworks, our street turning into Escape from New York-style Manhattan and, as always, human roll-on Jeff Bezos. We appreciate and value your wisdom in supporting the last few independents, and maybe become the owner of this insane collector’s wet dream while you’re at it!

Thank You.



Pil Cappelen Smith

BLOOM 2016 – 2020: Halvveis i folkefinansieringen!

Yup godtfolk. I dag er vi midt mellom begynnelsen og slutten av vår kampanje for å få realisert en skikkelig bok med bildene til Christian Bloom. Og det ser bra ut! Så langt er vi knappe 80% i mål med dekning av produksjonskostnadene. Når vi helt hjem med det er dette en suksess. Hvis vi flytter målstengene lenger vekk, helt til punktet hvor alle får betalt for jobben (Christian får royalties fra starten, heldiggrisen) er dekningsgraden 51%. Man kan jo drømme.

Tusen takk til alle som har bestilt! Dere er med på (og snart eiere av) noe helt spesielt.

Det vil si at det er to uker igjen av kampanjen, og at det fremdeles er fullt mulig å bli medprodusent av boka ved å forhåndsbestille den. Det gjør man i nettbutikken, hvor du kan gjøre lekre tilvalg i form av Bloom-prints i ekstremt lite opplag. Lurt å ikke vente lenge – printet “True Love” ble solgt ut før helgen.

Du finner bok og prints her

Professor i grafisk satire og karikaturhistorie ved universitetet i Montréal, Dominic Hardy, har skrevet et glitrende essay om Bloom som vi har trykket i boka. Her er en forsmak:

“I began by researching as best I could this Christian Bloom whose one image I had gotten to know. As this book demonstrates superbly, his achievement as a graphic artist is without question. He commands the drawing of human form and the creation of coloured, atmospheric space in such a way as to make us long for the animated film that would find his many women and men disporting themselves across the screen. (Al Hirschfeld was so commemorated in Disney’s Fantasia 2000, the best part of the film for one addicted to finding his Ninas). So many of us are there in Bloom’s imagery, much of it created as illustrations for the Norwegian publication VG in its print and online editions. I would willingly turn back time, become a student of Norwegian language and society, to feel the joy of turning to the articles graced by his illustrations. I would be bemused, like many of his personifications, at the follies of my society (and my own) faced with social media and its technologies (o those iPhones lighting us through our self-inflicted darkness), with climate change, with national and international politics. I would be taken to task, quite rightly, for my consumerist complicity in the systems of living that prop up those politics, that delay the reckoning with the distortions of social media and the catastrophe unfolding before us every day as our climate’s changes inexorably hasten. As a parent of two daughters, as a father who was first a single boy child of a working mother, I’ve experienced women’s struggles for equal rights as a privileged ally, I become ever more thoughtful thanks to Christian Bloom’s take on the deep traps of gender roles and expectations, many of which play out in and are often reinforced by those same social media. But, as he reminds us, we are doing it to ourselves. We have met the social media and it is us…”

Folkefinansieringen av BLOOM 2016 – 2020 er i gang – når 33% av break even på kampanjens tre første dager!

Pil Cappelen Smith

For en eventyrlig start. Forhåndsbestillingene av det 320 siders retrospektivet på Christian Blooms virke som avistegner hos VG har galoppert siden startskuddet: en tredjedel av midlene som trengs for å nå break even er kommet inn. Og break even er 339 653kr. Vi skal få til en progress bar på prosjektets hovedside, så det blir mulig å få følge med på fremgangen. Dette er helt og aldeles glimrende på alle vis. Vi vil gjerne takke alle som har spyttet inn: ikke bare har dere sikret dere en juvel av en bok, dere har også legitimert et års prep fra vår side. Det er deilig.

Takk på vegne av Team Bloom, og takk på vegne av alle dem ikke vet noe om hva som foregår nå, men som i fremtiden sitter med BLOOM 2016 – 2020 i fanget og krøller tærne av glede. Uten dere måtte de bare ha stirret ned i fanget på seg selv. Og der foregår det aldri noe spennende.

Dere er medsammensvorne. Co-konspiratører. La Résistance. Derfor er det trygt å dele med dere det bildet Facebook sensurerte fordi det i deres optikk oppfordret til vold. Å, Zucky. Vil du noen gang få det til?

Ikke bestilt ennå? Gjør det her

Cappelens Forslag+belhamel+Christian Bloom = Årets fineste bok!

Pil Cappelen Smith

DET GÅR IKKE LENGER. Noen måtte gjøre noe.

Det er så fortærende, ikke sant, når du som entusiast og fan har fått smake en kransekake, og toppen av den burde ha all oppmerksomheten i verden, hele tiden, for den er så god, så vanvittig utsøkt, best i sin kategori. Og så går du rundt og tenker kransekake dag ut og dag inn og skulle så inderlig gjerne hatt noen å snakke kransekake med, men folk har jo ikke smakt akkurat den kransekaka du har smakt så de mangler referansen som kan gi samtalen lidenskapen og innsikten og gleden som fordres av en sånn kransekake.

Råskisse – Bloom a.jpg

Du er jo ikke baker så det nytter ikke å bake den selv, ikke vits i å prøve en gang.

Så hva skal en gjøre?

Jo, en skal prøve å gi folk muligheten til å skaffe seg referansen, de må få smake selv, smatte litt, undersøke, introduseres til symfonien av assosiasjoner og fargespill og glemte minner og mesterlig håndverk til de vet hva det går i og kan delta i begeistringen.

For da snakker vi kransekake.

Råskisse – Bloom b.jpg

Nå er det ikke kake dette egentlig handler om. Det handler om mestertegner Christian Bloom sin reise fra grafitti writer i 1987 til fast tegner i VG Helg fra 2012 til 2020. Fra 2016 til 2020 leverte Christian én tegning i uka, i hver bidige uke! Stabelen av lekkert utførte funderinger rundt den menneskelige tilstand tårnet seg opp, men har aldri blitt gitt ut i bokform.

Det går ikke lenger.

Cappelens Forslag har alliert seg med belhamel, Christian Bloom og art director Simen Goksøyr, og fokusert på Christians mest taktfaste og produktive år.

Resultatet av det er praktboka BLOOM 2016 - 2020.

320 utvalgte sider i fullfarge, alle materialvalg truffet i samråd med kunstneren. En samling som viser hvorfor Christian Blooms arbeider som avistegner hører til blant verdens beste.

Bare spør Guillermo del Toro. Toppen av kransekaka.

Denne må finnes i vår dimensjon, så belhamel slipper boka i november.

En folkefinansieringskampanje starter opp snart, og der kan du få vite mer.

Følg med.

HUSLEIELOTTERI 2 // august 2021: FELTET TYNNES UT!

Pil Cappelen Smith

Etter helgens etappe er kandidatenes innledende plassering nå klar. Til tross for en del tidvis overraskende forbikjøringer er den gule ledertrøya som forventet skitten av aske og flekkete av vin, øl, oppkast, svette og amerikansk whisky. Dette er favoritten Charles Bukowskis fjerde lotteri, og han har lagt feltet bak seg fra start hver gang, uansett hvem som er blitt stilt opp mot ham. Ingen andre har oppnådd denne distinksjonen; ikke dårlig for en mann som ligger begravd under en gravstein med påskriften “Don’t Try”.


Kl 21 søndag kveld er sammenlagt resultat fra avstemning på facebook og instagram:

1. John Milton: Det Tabte Paradiis (første danske utgave fra 1790) 25

2. Charles Bukowski: In the Shadow of the Rose (førsteutgave m/ signatur og tegning) 73

3. Sverre Malling: Many A Blossom Shall Its Leaves Unfold (signert print) 30

4. Gavekort 1000kr 7

5. Hjemmelaget skilt fra Cappelens Forslag, “Books & Coffee” 33

Deltager nr. 4 kom seg aldri opp i teten og kvalifiserer dermed ikke til neste etappe.

Milton Tabte mer enn Paradiis i løpet av helgen. Med status som et av historiens absolutt fremste litterære arbeider er han ikke akkurat avstemningens dark horse, og Paradiis var forventet å klatre høyere på første etappes tabell selv med 354 år på baken. Vi snakker her om een grundsten i verdensarven som oppnådde den høyeste utmerkelsen universet kan skjenke: å bli tolket av Gustave Doré! Juryen som deler ut sånt er både interdimensjonell og interplanetarisk. Paradise Lost blir da også lest så langt vekke fra vårt eget solsystem som Ceti Alpha IV. Siden det er bedre å regjere i Bernt Ankers gate enn å tjene på Karl Johan, blir Paradiis med videre til neste etappe! Ja, faen ta.

Hvordan en Viss Herre Faller fra en Viss Himmel. En av Dorés illustrasjoner av Paradise Lost.

Hvordan en Viss Herre Faller fra en Viss Himmel. En av Dorés illustrasjoner av Paradise Lost.

Det eneste Miltons episke dikt har til felles med Bukowski er fraværet av helteskikkelser og veldig detaljerte syndefall. Forstå oss rett, vi er veldig glade i Charles B. Enhver forfatter som kan bli et verdensnavn med bøker som All the Assholes In the World and Mine, Play the Piano Drunk Like a Percussion Instrument Until the Fingers Begin to Bleed a Bit, You Get So Alone at Times That It Just Makes Sense, Poems Written Before Jumping Out Of An 8 Story Window og Notes of a Dirty Old Man fortjener hele avlingen av laurbær. men det begynner å bli… forutsigbart at han vinner liebhaberens stemme hver gang. Da går oddsen ned. Og Bukowski er liksom innbegrepet av en underdog. Men vi skal ikke syte: vi elsker Hank og han går selvsagt videre til neste etappe. Han leder jo med et hestehode (The Days Run Away Like Wild Horses Over The Hills. Den mannen og titler!)

Don’t try.

Don’t try.

Nå skulle jo egentlig feltet skjæres ned til tre av fem. Men så viser det seg at de to visuelle kandidatene, Mallings “Many A Blossom Shall Its Leaves Unfold” og Forslagets “Coffee & Books” har byttet på klatretrøyen hele helgen. Ved avslutningen av første heat leder faktisk skiltet!

CBM.jpg

Det er det tre ting å si om:

Vi er smigret inntil det kokette av stemmene på skiltet.

Men på en lang nok tidslinje kan Sverre Malling bli vår tids Gustave Doré.

Begge blir med videre.

Er det en naturlov at Bukowski skal vinne og bli vunnet i hvert eneste lotteri? Mobiliser, Team Lost og Team Malling! Det fins spurtmuligheter i neste etappe. Området er svært sidevindsutsatt!

Etter det: There Can Be Only One.

GO!

HUSLEIELOTTERI 2, 2021

Pil Cappelen Smith

HURRA, HUSLEIELOTTERI! Cappelens Forslags sagnomsuste sjanseseilas er stedet hvor du kan sikre deg litterære sjeldenheter til en pris du har råd til; innimellom ned mot en hundredel av verdien på samlermarkedet. I tillegg hjelper du til med å holde dørene åpne, noe som gjør en stor forskjell for oss, og muligvis også for byrommet (OK, ikke like stor).

I denne omgangen har vi utvidet hyllehasarden med billedbingo: her fins både kunst, bøker og eksklusive souvenirer, med et spenn i utgivelsestidspunkt på 231 år! Vi legger ut 5 kandidater til vurdering på Facebook, og du kan påvirke lotteriet ved å kommentere (eller trykke "like") på den kandidaten du helst vil ha på høykant. Her er deltagerne til neste tombola:

Figur 1: John Miltons Paradise Lost, oversatt til dansk og utgitt for første gang i 1790 som "Det Tabte Paradiis" og dedikert til Hendes Kongelige Høihed Kronprinsesse Louise Augusta. Snakker om Episk Digt.

Fig. 1

Fig. 1

Figur 2: In the Shadow of the Rose av Charles Bukowski. Dette er denne diktsamlingens førsteutgave i de luxe hardcover med et opplag på 750 eksemplarer, hvorav dette er nr. 386. Bukowski har signert boka og tegnet et lite selvportrett på siste side. Av en eller annen grunn er boka tilegnet Sean Penn.

Fig. 2

Fig. 2

Figur 3: Many A Blossom Shall Its Leaves Unfold. Reproduksjon av Sverre Mallings tegning, signert av Malling. Bildet var en gave fra kunstneren til Forslaget i 2012 og har prydet veggen der siden. Jepp, så akutt er husleiemangelen.

Fig. 3

Fig. 3

Figur 4: Cappelens Forslag gavekort, 1000kr. Dette håndlagde gavekortet er laget av Pil og er et kunstverk i seg selv. Burde være verdt mer enn pålydende.

Fig. 4

Fig. 4

Figur 5: Pensjonert skilt fra bukk utenfor butikken. Designet og malt av Pil i 2016, patinert med 100% lokalt regn, vind og solskinn. Et unikum, og den perfekte souvenir å dra fram for barnebarna når du skal forklare dem at din generasjon var den siste som opplevde butikker som ikke var eid av multinasjonale konsern.

Fig. 5

Fig. 5

GO!

Sudden Death – kunstnere og frilansere under corona

Pil Cappelen Smith
DDB5A220-4526-47C1-9991-29476AB2E110.jpg

Sudden Death er Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenbergs bok om corona-pandemiens innvirkninger på små norske kulturinstitusjoner, småbedrifter og frilansere. Boken produseres som e-bok samt i en trykt utgave i januar 2021. Utgiver er Antipode Films AS.

For oss representerer denne et artig hat trick: Det er den tredje boka, etter filosof Øyvind Kvalnes’ “Hjelp” og Gabriele Haefs’ “111 Grunde, Norwegen zu Lieben” som inneholder et kapittel som i sin helhet er viet Cappelens Forslag.

Cappelens Forslag introduserer: Dr. Pestotniks Vennestue!

Pil Cappelen Smith
Det er nå mulig å be om tid i Forslagets café til privat samvær for 2, kaaanskje 3 personer. Etter å ha definert ankomst og avgang i forespørsel per epost innvilges lokalene når mulig. Etter desinfisering av hender vises dere inn i rommet, som dere …

Det er nå mulig å be om tid i Forslagets café til privat samvær for 2, kaaanskje 3 personer. Etter å ha definert ankomst og avgang i forespørsel per epost innvilges lokalene når mulig. Etter desinfisering av hender vises dere inn i rommet, som dere har for dere selv frem til avtalt tid. Det koster ingenting å booke tid i Dr. Pestotniks Vennestue. Stuen er i prinsippet åpen til sent. Send mail til post@cappelensforslag.no

Besøk

God aften, venn, jeg ser du kommer atter!

Du ville tale litt med mig ikveld?

Du ville høre mine fottrinn og min latter,

Og se om allting gikk mig riktig vel?

Du vet så godt at jeg er alltid trofast,

Og du kan komme når du vil til mig.

I mine tanker er du evig bofast;

Der har jeg bygget op et hus til dig.

Det hender når jeg sitter ensom inne

At jeg blir næsten lykkelig, fordi

En stor og stille fred går gjennem sindet.

Da vet jeg hvem det er som drar forbi.

Du går forbi og kaller sakte på mig,

Og det gjør godt å vite det er du.

I disse dager kan din stemme nå mig;

Den er det eneste som når mig nu.

Ja, du kan være sikker: Jeg skal komme:

En aften når du søker mig igjen,

Da skal jeg legge sammen alle bøker

Og reise mig og følge dig, min venn!

- Jens Bjørneboe - fra "Den store by", 1958

( Tandert tonesatt av Anne Grete Preus her )

PRESANG til FILMNERDEN fra CAPPELENS FORSLAG:

Pil Cappelen Smith


Til dypdykkeren i filmkritikk, filmhistorie, filmanalyse, filmproduksjon, filmstudie, film.

Vi gir vekk alle disse numrene av Britisk filminstitutts utmerkede magasin Sight and Sound. Og så lurer vi på hvorfor vi mangler husleia?

Vi gir vekk alle disse numrene av Britisk filminstitutts utmerkede magasin Sight and Sound. Og så lurer vi på hvorfor vi mangler husleia?

Vi kjenner alle en filmnerd. Lever for mediet, bobler over av informasjon, sitter på smaksfasit, alltid god for et malapropos. Vi kjenner til det, si det sånn.

Faen som jeg savner Tøyenbadet. Ser ikke ut til jeg får forebygd infarktet før tidligst i 2023. Hvilken hovedstad med respekt for seg selv har IKKE et olympisk svømmebasseng? Det er pinlig.

–Svømming ja. Du har jo sett Haisommer. Vel, visste du at en del av grunnen til at rollebesetningen hadde tid til å improvisere var fordi de mekaniske haiene stadig brøt sammen og stoppet produksjonen? Haiene, navngitt “Bruce” etter Spielbergs advokat, ble operert via en komplisert serie med pneumatiske pumper som stadig malfungerte på grunn av av sjøvannet. Det skjedde daglig, der. Dermed lot Spielberg skuespillerne improvisere scenene sine, og skrev siden dialogen inn i manuset. De improviserte seansene viste seg å være en suksess, og resulterte i fullt utviklede karakterer som engasjerte publikum. Alt takket være defekte rekvisitter hahahahahaaaa!

Javel, filmgeni, nå roer vi oss litt. Tøyenbadet hadde haifilter.

– Når vi snakker om genier; antar at du har sett Oscar-vinneren fra 2001, A Beautiful Mind? Jennifer Connelly? Russell Crowe? Regi av Ron Howard, sant? I forhold til for eksempel Van Sant sin Good Will Hunting fra -97 ABM mer dramatisk appell. OG: Crowes tap for Denzel Washingtons overvurderte opptreden i Training Day under Oscar-utdelingen året etter var ingenting annet enn uberettiget. Skammelig var det. Skammelig sier jeg! Ikke at det er noe galt med Denzel i seg selv, han har alltid tilstedeværelsen og timingen, kanskje bortsett fra

Nå er det rett før jeg mister det, din autist. Alt handler ikke om film!

– Ikke så mye som Tarkovskij mista det under innspillingen av Stalker da de etter månedsvis med filming i uholdbare forhold i et nedlagt estisk kraftverk fant ut at sovjetrussiske filmlaboratorier ikke hadde know-how’en til å fremkalle filmtypen Kodak 5247 korrekt og Tarkovskij innså at han måtte filme alt på nytt med en ny fotograf. Nevnte jeg at den  nye fotografen ikke klarte å gjengi Tarkovskijs visjon? Med den tredje fotografen på plass var alt klar til opptak i en nedlagt gruve da den ble rammet av et jordskjelv. Tarkovskij måtte flytte innspillingen til nok et gammelt nedlagt estisk kraftverk som var omgitt av en papirfabrikk som spydde ut nok kjemikalier og skum til at senskadene tok livet av fotograf, skuespillere og ikke minst Tarkovskij sjøl. Filmen er forresten basert på brødrene Strugatskijs sci-fi roman Roadside Picnic fra 1953 som finnes et sted i hyllene her. Nei, den er vi forresten utsolgt for. Det var kjipt. Men ikke kjipere enn Marlon Brando da han dukket opp overvektig og uforberedt på settet i den filipinske regnskogen etc.

Som ansiktet til Jesus på brent toast kan den ekstreme filmnerds besettelse i sjeldne tilfeller manifestere seg som hevelser eller utslett.

Som ansiktet til Jesus på brent toast kan den ekstreme filmnerds besettelse i sjeldne tilfeller manifestere seg som hevelser eller utslett.

OK, det kan være slitsomt og det mer enn antyder at filmnerden rett og slett er på spekteret et sted. Men mange deler denne besettelsen, og til dem har Forslaget en presang: Vi gir vekk flere årganger med British Film Institutes månedsmagasin Sight and Sound! Dette grundige, utdypende og velinformerte bladet er en fest å lese og deilig å holde i hendene. Ta en guidet tur i nær filmhistorisk fortid – Det er belærende underholdning og videnskabelige adspredelser.

Du kan ikke bare lese på skjerm vettu, da faller øya dine ut.

Alle våre Sight and Sound ligger i nettbutikken, og er gratis.

Når du har valgt numrene du ønsker deg har du to uker på deg til å hente dem. Lengre tidsrom enn det håndterer hukommelsen din ikke. Sånn har det blitt.

Værsågod,

P & A

Forslaget åpner igjen torsdag 3. desember! Lotteriet vender tilbake!

Pil Cappelen Smith

Forslaget velger å melde seg inn i handelsnæringen av fysisk format igjen fra torsdag. Uten dere blir meningsløsheten for påtagelig, og oppleves nesten som tinnitus. Går ikke i lengden. Det betyr at alle som har bestilt i nettbutikken og valgt “henting i butikk” kan melde seg når som helst innenfor åpningstiden.

Alle som har gjort det regnes som Forslagets høye beskyttere; snodighetens egen Telemarksbataljon! Dere skjenkes herved ærestittelen “Lampedame”, en av husets høyesthengende utmerkelser, og vi slakter en geit i deres navn ved første anledning, fremsagt fra en utskrift av bestillingsloggen, i lyset fra bålet.

OBS: Tre kunder om gangen, ellers blir noen lagt i ventilator. Unntak gjøres selvfølgelig for Lampedamer – ankommer en av dere blir andre kunder kastet på dør. Noe annet skulle tatt seg ut!

Så til de to beste nyhetene siden påske. Etter å ha fyrt av nødraketten for et par uker siden som følge av en lengre periode med økonomisk kortpustethet har vi nå dekket inn to måneders husleie av restansen på fem. Dette går riktig vei. Men vi er ikke i mål ennå, så det er ikke annet å gjøre enn å bytte arvesølvet mot loddsedler. Det stemmer: LOTTERIET ER TILBAKE!

I første runde setter vi et signert eksemplar av Patti Smiths Woolgathering på høykant. Patti Smith… ja, du veit hvem hun er. Loddene koster 25kr stykket. Vinneren trekkes førstkommende søndag. Det blir noens helt spesielle julegave, og loddene ligger ute… NÅ! Du finner dem på bakrommet.

Takk igjen til alle som handler hos oss. Dette er ikke bare julestria, det er goddam LEVESTRIA. Dere er best.

New podcast featuring Cappelens Forslag!

Pil Cappelen Smith

Antonia Caraveteanu & Ileana Grigorescu make the podcast Got Books? where they converse with booksellers all over the world. Episode 8 is devoted to Cappelens Forslag. Here is their intro:

When you walk inside Cappelens Forslag, you are reminded that strong essences are kept in small bottles. This Oslo bookshop is dressed up in leather and wood and sells, in the words of its owners, interesting books; new, second hand or antiquarian titles, mainly in English and Norwegian. No bestsellers, chick lit, crime nor self-help make the cut, unless extremely well written, out there weird, contrarian or from a different epoch. Cappelens Forslag publishes its own book as well, the Conversational Lexicon, an exquisitely crafted encyclopedia ‘freed from factual accuracy’ that won the Gold Prize in the annual competition The Year’s Most Beautiful Books.Owners Pil Cappelen Smith and Andreas Cappelen have been friends since they were twelve and together, have created a space much beloved and championed by the local community. They travel the world with empty suitcases to get books for Cappelens Forslag and come back with film-worthy stories. The bookshop has seen both weddings and fistfights and runs a Death Café, where people gather once a month to talk about death. We are very thankful to have Pil with us today to tell us all about this magical place.

Listen here

SURVIVE FOR ME

Pil Cappelen Smith

Behind our playful, boyish exteriors you’ll find incorrigible romantic knockovers. Little wonder then that our only possible reply to this letter from a spousal black belt was to place an order.

We bestow upon this husband the title of "Shai-Hulud ", the Fremen word for the sandworm of Arrakis (literally, "Grandfather of the Desert"). To the Fremen, Shai-Hulud is a sacred term that is usually spoken with a tone of awe, fear or respect. Good work fella!

There are five copies in the webshop for likeminded softies.

"Hi

My name is Shai Dahan and my wife is a writer, she writes books for Young Adults and she just released her new book SURVIVE FOR ME (English text) which is part 1 of a Trilogy.

I wanted to see if I can make a proposal for you for something. I really want to help her with her book. I got a box of her books printed with ISBN number. You can see the book here: LInk

I hope to get just a few of her books into different stores. I already got them into book shops in Ulricehamn, Gothenburg and Kalmar. But it would be great to have her book for sale in your shop. I was hoping perhaps you would consider taking a small amount of the books (for example, the other stores took 5 books). The books sell in the other shops between 179 to 249 sek. We sell the books to the shops at 110 -.

Let me know if this is something you would consider.

All the best and hope you have a wonderful year.

Shai Dahan"

HUSLEIELOTTERI 1, 2021

Pil Cappelen Smith
IMG_5012.jpg

Ai ai, nå presser det på. Forhandlernes forhudsforsnevring AKA koronarestriksjonene gir oss problemer igjen. Vi mangler lønn og driftsmidler og husleie. Husleie er det eneste som er realistisk å klare å drive inn, og kjenner du oss vet du hva det betyr; ikke annet å gjøre enn å slippe nok en sandsekk fra luftballongen, håpe på litt vind vår vei og kjøre HUSLEIELOTTERI! Denne gangen har vi valgt ut bøker av to modernistiske titaner, forsont oss med at vi aldri vil bli begravd sammen med dem, og stilt dem opp mot hverandre. Du bestemmer hvilken vi skal lodde ut – er det nyjournalistikkhalvguden Tom Wolfes vanvittige gjenfortelling av Ken Kesey og hans Merry Pranksters’ legendariske reise gjennom Amerika i den pensjonerte skolebussen “Furthur” med målet om å legge LSD på tunga til flest mulig streitinger? Vinner du denne førsteutgaven fra 1968 av The Electric Kool-Aid Acid Test har du utropstegn nok til å vare livet ut. Grok on!!!!!!

Hvis Wolfe virker litt for progressiv er kanskje en alkoholisert novelle- og poesiforfatter i verdensklasse mer din kopp te. Raymond Carvers skittenrealistiske historier handler kanskje ikke om all verden på utsiden. Men inni der knaker hele universet i sammenføyningene, og kan kollapse under vekten av en enkelt, mutt replikk. Da ryker ekteskapet, økonomien kollapser, karrieren treffer veggen. Lystig opplegg. Carver regnes som en av novelleformatets fremste forfatterne i forrige århundre. Denne første utgaven av Where I’m Calling From har han endatil signert, noe han sluttet med 2. august 1988.

Hvilken av disse to skal på høykant? Stem på din favoritt med en “like” (hvis du bruker facebook), så legger vi vinneren ut i lotteri. Livet er et sjansespill.

4BFEEEE6-9CB6-4453-9343-110658ADAC86.jpg

CAPPELENS FORSLAGS JULETRADISJON FORTSETTER I ÅR!

Pil Cappelen Smith
IMG_4272.jpg

Så ble det jul i år allikevel. Og med det kommer gavekjøret og penger skal spas ut til høyre og venstre. Ikke alle synes dét er like lett. Som vi sier hver jul: det er fullt mulig å være ressurssterk, hel ved, gavmild og blakk samtidig. Kanskje man er koronarammet på inntektssiden. Kanskje man har møtt pandemiforsterket konkurranse i arbeidsmarkedet. Det kan være mye rart, men vi spør ikke hvorfor du sliter med råd til julegavene.

Vi pakker bare inn vår paperback-utgave av Cappelens Forslags konversasjonsleksikon, første bind, og legger dem klar på disken. Har du vansker med å finansiere presanger til dem du er glad i: Kom inn i butikken, gi betjeningen finger’n, og gå ut igjen med en pakke å gi til noen som fortjener det, no questions asked.

Det er tiden for å gi, har vi hørt. Cappelens Forslag følger med i tiden.

Hilsen to nisser.

Cappelens Forslag koronarammet.

Pil Cappelen Smith
OK, sitatet her er taglinen til Motorsagmassakren. Det er en ting å ta på seg maske for å hindre smitte, og en helt annen å ta på seg noen andre sitt fjes for å slakte intetanende hippier. Vi er ikke personlig truet på livet. Men bokhandelen (og bok…

OK, sitatet her er taglinen til Motorsagmassakren. Det er en ting å ta på seg maske for å hindre smitte, og en helt annen å ta på seg noen andre sitt fjes for å slakte intetanende hippier. Vi er ikke personlig truet på livet. Men bokhandelen (og bokhandler generelt) er det.

Det var ikke akkurat som influensa allikevel. Sommer ble til høst og coronaen vendte tilbake, slik vi er blitt behørig varslet at den ville siden viruset først gjorde landfall i vinter. Det har vært et interessant år, 2020. Vi har vel alle lært et og annet nytt. Forslaget tar ansvar og lukket ned i forrige uke, på ubestemt tid. Igjen. Personalet er ved god helse, takk som spør, det er er sjappa som ligger nede. Det at kundene har uteblitt i det siste tyder på at dere gjør ting riktig under omstendighetene; det applauderer vi!

Sosial distansering er dessverre ikke gratis. Til nå i år har det påløpt 5 måneders husleie for butikklokalet som forfaller ved nyttår. Vi får ikke dratt på book runs til utlandet. Turister derfra har ikke fått slippe inn her. Bokdistributørene i England har hatt tomme lagre. “Milliondrysset” fra kulturdepartementet har vi lest om i avisen men ikke sett noe til. Men det er klart: vi må alle ofre noe for at Kurt Nilsens eiere skal kunne motta 13,3 millioner i koronastøtte. Det er mindre enn 3 kroner per skattebetaler; ingenting for en slik nasjonalskatt.

Selv må Forslaget skaffe 76 500kr før årets ende. Uten støtte fra staten. Derfor blir det satt stor pris på om selvstendige borgere som har glede av at stedet finnes, stikker innom Forslagets nettbutikk, fram til vi kan åpne igjen, post-apokalypse. Og fortsatt være Norges uavhengigste bokhandel og kulturscene.

Vi trenger dere. Og vi savner dere. Og vi tror på seier i kampen for å vinne tilbake det som gikk tapt i år:

DE TRE VARENE som er mest hjelpsomme husleiemessig er våre gavekort, konversasjonsleksikon og T-skjorter. Finner du noe annet i nettsjappa er det også topp. Utvalget vårt er også koronarammet, det skal vi komme tilbake til i en årsrapport om hvordan 2020 har sett ut gjennom Cappelens Forslags vinduer. Inntil da, takk for din støtte. Staten, det er deg!

cappelen-forslag-coronarammet